Tuesday, 10 April 2012

Nyanyian rakyat

  • Nyanyian rakyat merupakan seni puisi berlagu dan berirama serta mempunyai kecantikan lirik untuk diwarisi oleh bangsa Melayu sejak berzaman. Lagu-lagu itu merupakan salah satu genre yang terdapat dalam perkembangan kesusasteraan Melayu. Lirik-liriknya baik berupa pantun, rangkapan syair mahupun puisi bebas disampaikan melalui melodi dan irama. Ada lagu yang mempunyai cerita yang panjang, ada yang berangkap namun tetap mempunyai makna yang tersirat.
  • Menganalisa lirik dan mendengar irama lagu-lagu rakyat ini serta menghayatinya jelas kepada kita betapa kebijaksanaan intelektual masa silam begitu mengkagumkan. Mereka mencipta lirik serta memadankan dengan irama menjadikan lagu-lagu ini cukup menawan dan mengasyikkan apatah lagi jika dinyanyikan dengan suara yang merdu.
  • Dalam satu hal yang lain, nyanyian rakyat memberi rumusan pada kita bahawa ia mempunyai dua tugas atau fungsi penting iaitu menghibur dan mendidik. Nyanyian rakyat merupakan satu institusi pendidikan dalam masyarakat tradisional khususnya yang disampaikan oleh seorang penyanyi serta mempunyai khalayaknya yang tersendiri.
  • Lebih jauh dari itu, melalui lagu-lagu ini juga kita melihat dan memahami betapa masyarakat masa lalu begitu dekat dan erat hubungannya dengan alam dan manusia. Lantas kemudiannya mereka mencari pencipta Yang Maha Besar untuk mereka yakini hidup dan mati. Hal-hal yang sedemikian ini jelas digambarkan oleh lirik serta irama nyanyian rakyat yang disebutkan itu.
  • Hak Cipta Terpelihara : Kementerian Kebudayaan Kesenian & Warisan Malaysia (KeKKWa)
TEBANG TEBU
Tebang tebu kuala sawa
Hujan manik mandi kota
Sirih rampai pinang berseri
Sentak peluk tangan kiri

Tebang tebu kuala sawa
Hujan manik mandi kota
Jatuh berderai bunga berangan
Sentak peluk tangan kanan

Peram-peram pisang
Pisang masak layu
Di mana kayu bongkok
Di situ kera meniti

Ayam makan padi
Itik makan beras
Orang zaman ini
Hatinya keras

Tebang tebu kuala sawa
Hujan manik mandi kota
Sirih rampai pinang berseri
Sentak peluk tangan kiri

Tebang tebu kuala sawa
Hujan manik mandi kota
Jatuh berderai bunga berangan
Sentak peluk tangan kanan.


Sila Tonton Persembahan Medley Lagu Rakyat yang menarik.

Bukit Tangga Jelebu, NS.


Gambar di atas saya ambil sewaktu pulang dari kelas tutorial di Kolej Mara, Seremban untuk pulang ke kampung saya di Jelebu, N.Sembilan. Tidak berapa jauh dari tempat ini ada sebuah tempat perkelahan yang menarik iaitu Hutan Lipur Jeram Toi. Insyaallah akan ke sini setelah selesai semua tugasan semester ke 2 ini bersama anak-anak. Mereka memang suka mandi air terjun. Dan yang paling seronok, berada betul-betul di bawah air terjun dan membiarkan curahan air terjun ini mengurut belakang dan memberikan ketenangan maksima... eerrrr sejuknyaa..... 
Sesiapa yang nak join , jom ke Jeram Toi kito!!.
Nak tahu info tentang Jeram Toi silalah klik DI SINI, DI SINI, DI SINI dan DI SINI.